Kujawskie Nowalijki 2025 – święto smaku, tradycji i serca

fot

W Kruszwicy odbyła się kolejna edycja Kujawskich Nowalijek – wydarzenia, które jak zawsze połączyło lokalne smaki, dobrą zabawę i wspólne działania na rzecz społeczności. Teren wokół Mysiej Wieży wypełniły stoiska z regionalnymi produktami, aromaty świeżych potraw i radosna atmosfera, która udzielała się wszystkim uczestnikom.


Jednym z głównych punktów programu były konkursy kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich. Uczestnicy rywalizowały w trzech kategoriach: „Mleczne specjały”, „Zupy z chałupy” „Dziarskie jarskie”.Komisja przyznała także nagrody za najciekawsze stoiska.

Wyniki konkursów:
Dziarskie i Jarskie
1. miejsce – KGW Karszczanki
2. miejsce – KGW Skotniczanki
3. miejsce – KGW Guźlin

Zupy z Chałupy
1. miejsce – KGW Janowice
2. miejsce – KGW Wybranowo
3. miejsce – KGW Pod Wiatrakiem w Chrośnie

Mleczne Specjały
1. miejsce – KGW Ach te Baby Kobylniki
2. miejsce – KGW Bożejewice
3. miejsce – KGW „Czerwone Korale” Guźlin

Najciekawsze Stoisko 
1. miejsce – KGW „Czerwone Korale” Guźlin
2. miejsce – KGW Kobylniki „Ach te Baby”
3. miejsce – KGW Grodztwo Nad Jeziorem Tryszczyń

Kulinarne emocje podsycił pokaz Radosława Danielaka, szefa kuchni 22. Wojskowego Szpitala Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjnego w Ciechocinku. Zaprezentowane danie – jagnięcina z musem jabłkowym, purée z modrej kapusty i ziemniakiem faszerowanym borowikami – zachwyciło nie tylko smakiem, ale i wyrafinowaną formą. Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi przedstawiła pokaz profesjonalnego luzowania gęsi oraz przygotowała degustację gęsi faszerowanej mięsem z indyka, warzywami i płatkami owsianymi – potrawy, która łączy regionalną tradycję z nowoczesnym podejściem do kuchni.


Na wydarzeniu nie zabrakło również elementów edukacyjnych i społecznych. W Jogurtowej Wiosce Danone najmłodsi poznawali zasady zdrowego żywienia i uczyli się, jak powstają produkty mleczne, a dorośli korzystali z bezpłatnych porad dietetycznych i warsztatów z pierwszej pomocy. Szczególną wartość miała akcja Dzień Dawcy Szpiku, podczas której można było zarejestrować się jako potencjalny dawca i oddać krew. 


Nie zabrakło również atrakcji artystycznych. Dzieci bawiły się podczas koncertu „Bajki naszego dzieciństwa”, a dzień zakończył się występem kapeli podwórkowej. Na stoiskach rozlokowanych wokół Mysiej Wieży można było zakupić pieczywo na zakwasie, kozie sery, miody, konfitury, przetwory owocowe, ryby w zalewie, smakowe chrzany oraz rękodzieło z drewna, ziół i siana.


Organizatorami wydarzenia byli Gmina Kruszwica oraz Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Współorganizatorami były: Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, Centrum Kultury i Sportu „Ziemowit” w Kruszwicy oraz Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna w Kruszwicy. Partnerem głównym był Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Wydarzenie wsparli liczni partnerzy i sponsorzy, m.in. Krajowa Grupa Spożywcza S.A., Qemetica Soda Polska, Grupa Danone, Bunge Polska, Zakłady Przetwórstwa Zbożowo-Młynarskiego w Kruszwicy oraz Atrem S.A.


Kujawskie Nowalijki po raz kolejny udowodniły, że regionalna kuchnia i wspólnota mogą stworzyć wyjątkową, inspirującą przestrzeń do świętowania i działania razem.